Jak poprawić wady wzroku. Zdrowe oczy bez okularów.
2025-03-10
Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) jest znany również jako czosnek cygański lub cebula czarownic.
Należy do rodziny liliowatych, w stanie dzikim spotkać go można w lasach, szczególnie w bukowych i w łęgach. Swą nazwę zawdzięcza niedźwiedziom, bowiem to po niego sięgają w pierwszej kolejności, wybudzone z zimowego snu niedźwiedzie.
Ziele do celów kulinarnych pozyskujemy jak tylko listki wyłonią się z niemi i nieco wyrosną.
Do celów leczniczych najlepiej pozyskiwać je w trakcie kwitnienia, kierując się jednak zasadą, im młodsze tym lepsze, szczególnie kiedy mamy w zamiarze ziele suszyć. Kiedy roślinka zaczyna owocować, nie nadaje się już do celów leczniczych.
Świeże ziele można wykorzystać do wyrobu intraktu, nalewki oraz oleju na reumatyzm. W celach kulinarnych aby zachować specyficzny smak i aromat roślinki, najlepiej ją zamrozić.
Słynne pesto z czosnku niedźwiedziego, nie jest do końca bezpiecznym pomysłem. W przechowywanym zbyt długo, lub w nieodpowiednich warunkach może wytworzyć się jad kiełbasiany. Dlatego najbezpieczniejszą metodą, jest mrożenie.
Liście czosnku niedźwiedziego są bogate w związki siarki (bardzo silne antyoksydanty) oraz kwasy fenolowe. Zawiera mnóstwo mikro oraz makroelementów, m.in. magnez, żelazo, potas, fosfor, witaminę A, C oraz witaminy z grupy B.
Roślina jest obdarzona wszystkimi korzystnymi właściwościami swojego bardziej znanego kuzyna, tradycyjnego czosnku, przy czym w niektórych aspektach jego działanie prozdrowotne okazuje się być silniejsze.
Czosnek posiada właściwości przeciwcukrzycowe, obniżające poziom cholesterolu we krwi, przeciwmiażdżycowe, antyzakrzepowe, antybakteryjne, grzybobójcze, żółciopędne, przeciwnowotworowe, odtruwające.
Czosnek niedźwiedzi zawiera liczne związki siarki, które stanowią główny budulec tkanki łącznej, wspiera utrzymanie zdrowych stawów i wspomaga ich regenerację, a także łagodzenie dolegliwości bólowych.
Jest również nieoceniony dla naszej wątroby, przyczynia się również do zobojętniania metali ciężkich oraz innych toksyn w organizmie.
Stanowi źródło naturalnych prebiotyków, które pobudzają wzrost i aktywność korzystnych dla organizmu bakterii obecnych w jelicie grubym.
Nalewka z czosnku sprawdzi się doskonale przy nadciśnieniu.
————————————————————————–
NALEWKA I INTRAKT
Nalewkę lub intrakt na świeżym zielu sporządzamy w proporcjach 1 część surowca na 5 części alkoholu 40-60%. Intrakt pozostawiamy na minimum 7 dni, nalewkę na 14 dni.
Przy nadciśnieniu i miażdżycy dawkujemy 1 mały kieliszek nalewki rano, 1 raz dziennie.
Przeciwpasożytniczo i przeciwgrzybiczo koniecznie na czczo.
————————————————————————–
NALEWKA II
Drobno pokrojone liście lub cebulki zalać wódką 40%, w proporcjach 1:3, odstawić na 2 tygodnie w ciemne miejsce. Dawkować 3 x dziennie po 15 kropli z odrobiną wody.
Zewnętrznie do przemywania przy chorobach skórnych o podłożu bakteryjnym i w opryszczce.
————————————————————————–
PROSZEK
Dobrze wysuszone liście sproszkować w moździerzu, zażywać 3 x dziennie ¼ małej łyżeczki, popijając obficie wodą.
————————————————————————–
NAPAR
2 łyżki posiekanych drobno liści zalać 500 ml. wrzątku, zaparzać pod przykryciem 20 minut. Stosować pół szklanki naparu 3-4 razy dziennie. Zewnętrznie do przemywania przy chorobach skóry o podłożu bakteryjnym oraz opryszczce.
————————————————————————–
KISZONY
Drobno pocięte liście, wraz z ogonkami poukładać ciasno w słoiku. Zalać solanką, zakręcić, przechowywać w chłodnym pomieszczeniu do dwóch lat.
————————————————————————–
PESTO
Około 30 listków czosnku, 4 łyżki podprażonych orzeszków piniowych lub włoskich, spora szczypta soli, 5 łyżek mleka kokosowego, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka płatków drożdżowych (opcjonalnie).
Liście zblendować z orzechami i oliwą, dodać mleko kokosowe, odrobinę soku z cytryny, płatki, posolić do smaku.
————————————————————————–
POMIDORY W SOSIE CZOSNKOWYM
3 pomidory, 1 cebula, 7 liści czosnku niedźwiedziego, 4 łyżki śmietanki kokosowej, pieprz kolorowy, sól.
Cebulę posiekać i posolić, odstawić by zmiękła. Pomidory pokroić w kawałki. Cebulę odcisnąć z goryczy. Do salaterki układać warstwę posiekanej cebuli i kawałki pomidora.
Liście czosnku pokroić, zmiksować ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem, schłodzić. Sosem zalać pomidory.
————————————————————————–
SURÓWKA Z GRUSZKĄ
3 pomidory, 2 ogórki, garść liści czosnku, sól, pieprz, sok z cytryny, gruszka, 4 łyżki oliwy z oliwek, 0,5 łyżeczki musztardy, najlepiej domowej (opcjonalnie)
Owoce pokroić w kostkę, liście posiekać, przygotować sos winegret, wymieszać.
Czosnek niedźwiedzi najlepiej spożywać na surowo, bo w takiej postaci cechuje się najsilniejszymi właściwościami leczniczymi. W czasie obróbki termicznej oraz suszenia traci nieco prozdrowotnych związków.
Nie zaleca się używania dzikiego czosnku w czasie ciąży oraz w okresie karmienia piersią, chorobie wrzodowej, zapaleniu trzustki, ostrej fazie zapalenia żołądka oraz epilepsji.
Korzystajcie więc kochani, bo sezon niedźwiedzi, jest krótki.
Czosnek obecny na pierwszym zdjęciu pochodzi z mojego ogrodu. W zeszłym roku dostałam w prezencie cebulki i włożyłam je do ziemi. Jak widać zadomowił się. Z czego ogromnie się cieszę, ponieważ roślina ta, jest w Polsce objęta częściową ochroną, ponadto mam teraz na wyciągniecie ręki świeżutkie, pachnące i jakże cenne ziółko. Jest niewymagającą roślinką, dlatego zachęcam do posadzenia w swoim ogrodzie.
Z miłością Dziewanna.
